Mening van RCP

Elektronische sigaretten zijn veel veiliger dan tabak roken en helpen bij het stoppen met roken.

Dat besluiten onderzoekers van de Britse beroepsorganisatie Royal College of Physicians (RCP) in een rapport dat donderdag is verschenen.

Roken is verslavend en dodelijk, aldus de medische beroepsorganisatie.

De helft van alle levenslange rokers sterft vroegtijdig. Het gebruik van schadebeperkende producten zoals de e-sigaret is volgens het rapport een bijkomende methode om fysieke aandoeningen en vroegtijdig overlijden bij deze groep rokers te voorkomen en om de overgang naar een tabaksvrije samenleving te versnellen.

Rokers moeten volgens het rapport aangemoedigd worden e-sigaretten te gebruiken om hen te helpen stoppen met roken.

We moeten rokers geruststellen dat deze producten hen kunnen helpen voor altijd te stoppen met tabak roken, zei professor John Britton, voorzitter van de tabaksadviesgroep van de RCP, in een persbericht.

Het toenemend gebruik van elektronische sigaretten als een substituut voor het roken van tabak was lang het onderwerp van controverse, met veel speculatie over de mogelijke risico’s en voordelen van de e-sigaret, aldus professor Britton.

Het rapport weerlegt bijna alle bezorgdheden over dit product en concludeert dat elektronische sigaretten het potentieel hebben om een belangrijke bijdrage te leveren aan het voorkomen van ziekten, vroegtijdig overlijden en sociale gezondheidsongelijkheid door tabaksgebruik.

Met de juiste controles en maatregelen kan schadebeperking voor tabaksrokers de levens van miljoenen mensen verbeteren, aldus professor Jane Dacre, voorzitter van de RCP.